Magazinele online reprezintă cel mai important segment în piața digitală, cifrele de vânzări fiind în continuă creștere în fiecare an.
Există două tipuri de modele de business, fiind vorba despre magazinele online B2B sau cele B2C. Modelul B2B este specific fiecărui tip de afacere, așa că ne vom concentra pe modelul B2C.
În funcție de domeniul de activitate, există mai multe soluții de promovare online:
- produse și servicii cumpărate de nevoie: vorbim despre magazine online care vând produse cumpărate de nevoie (exemple: materiale de construcții, piese pentru mașini, etc.) Aceste produse au la bază o strategie de promovare SEARCH PPC, pentru că personale caută activ prin intermediul motoarelor de căutare soluții la problemele lor.
- produse si servicii cumpărate emoțional: aici intră mare parte din produsele de fashion, cosmetice, accesorii pentru îmbrăcăminte, cursuri dezvoltare personală, etc. Aceste categorii de produse sunt cumpărate sentimental, iar cele mai eficiente solutii de promovare sunt cele prin Social Media (Facebook) si Display Advertising (bannere).
Proceduri pentru promovarea magazinelor online:
- Promovarea magazinului online va începe cu o analiză a pieței, a volumelor de căutări, o segmentare demografică a audiențelor și identificarea unor obiective măsurabile pentru testarea eficienței.
- Stabilirea unui buget de publicitate, acest pas fiind stabilit împreună cu clientul în funcție de analiza pieței și capacitatea logistică a comerciantului.
- Stabilirea canalelor de promovare în funcție de punctele 1 și 2. Majoritatea afacerilor B2C din România se încadrează în canalele Google Ads, Facebook, Google Display, Optimizare SEO, Google Shopping sau un mix între ele.
- Implementarea codurilor de tracking pentru Google Analytics, Facebook Pixel și Google Ads.
- Realizarea audiențelor și crearea campaniilor de remarketing.
- Urmărirea performanțelor în funcție de obiective și ajustarea continuă a campaniilor.
- Raportarea rezultatelor.