Faptul că pandemia ne-a schimbat modul de viața nu este o noutate. Industrii precum cele de turism, HoReCa și transporturi au suferit lovituri dure, ceea ce putem spune, într-o anumită măsură, și despre industria de Fashion. Majoritatea afacerilor care se ocupau cu haine de seară, rochii de mireasă sau ținute elegante au suferit din simplul motiv că oamenii nu au mai avut ocazii să le utilizeze produsele. Pe de altă parte, oamenii se adaptează la lucrul de acasă și se pare că investițiile se duc spre asigurarea unui trai confortabil în interiorul casei.

În România, sezonul de vărf pentru pijamale era în luna decembrie, fenomen alimentat de vremea rece și de sezonul cadourilor. Câți dintre voi nu ați primit pijamale de Crăciun?

Anul 2020 este total atipic, în aprilie fiind o explozie de căutari de pijamale (și bănuim că nu din cauza cadourilor), fiind urmată de o perioadă de relaxare în lunile de vară și o nouă explozie în lunile de toamnă.

Acest fenomen s-a resimțit și în industria de publicitate, magazinele online de profil investind bugetele în platformele Google Ads și Facebook Ads pentru a atrage valul neașteptat de cumpărători.

Noul sezon din aprilie-mai 2020 a depășit în căutări sezonul noiembrie-decembrie 2019, iar începutul valului din septembrie-noiembrie pare să contureze o adevărată petrecere în pijamale pentru toată România.

Căutări pijamale, Google, România

  • decembrie 2018: 202.000 căutări, decembrie 2019: 255.000 căutări
  • aprilie 2020: 308.000 căutări, octombrie 2020: 389.000 căutări, noiembrie 2020: 703.000 căutări

Pe lângă căutările clasice (pijamale de damă, barbați sau copii), conform Google Keyword Planner mai sunt căutate pijamalele din satin, pijamalele salopetă și pijamalele pentu cupluri.

Fără să avem încă date financiare, bănuim că 2020 va fi anul în care se vor vinde cele mai multe pijamale din întreaga istorie. Preconizăm că fenomenul va continua și în 2021, cel puțin până la mijlocul primăverii.

Și hainele de zi cu zi au avut creșteri în căutări, unele chiar spectaculoase. La prima vedere, se pare că lumea a renunțat la cămăși și sacouri, acestea fiind înlocuite de tricouri, hanorace și blugi. Cu toate acestea, este greu să facem o predicție asupra volumului total în cazul acestor produse, fiind posibil ca românii să-și fi schimbat doar modul de a face cumpărături, alegând mediul online în detrimentul magazinelor clasice.

tricouri

 Cine sunt pierzătorii industriei?

Pijamalele reprezentau până în 2020 o mică parte din industria de fashion. O mare parte din achiziții se duceau către articolele destinate evenimentelor: rochii și costume pentru nunți, botezuri și petreceri. Chiar dacă lunile ianuarie și februarie din 2020 preconizau creșteri față de 2019, din martie lucrurile s-au prabușit. In perioada martie-noiembrie, căutările nu au mai atins nici măcar jumătatea volumului de căutări din 2019.

În concluzie, anul 2020 a fost un an plin de provocări în fashion, fiind un an cu mulți câștigători și mulți pierzători. Tendința de creștere a mediului digital este foarte clară de la an la an, iar anul 2020 a oferit un mare bonus celor care vindeau deja online și celor care au reușit să se adapteze rapid la noile condiții din piață.

Radu Bozga

Online Marketing Strategist @ Global Reach