Cei mai multi clienti cu care ma intalnesc au un obiectiv simplu: Vor sa fie pe primul loc in Google. Evident, sa fii pe primul loc in Google (dupa anumite cuvinte cheie) nu necesita cine stie ce cunostinte avansate de online marketing. Problema principala este daca aceasta pozitie este si eficienta sau daca justifica costurile aferente acestui proces. Este greu sa faci pe cineva sa inteleaga ca telul principal nu este prima pozitie in Google, ci mai degraba banii castigati dupa investitiile facute in serviciile de publicitate online. Cu alte cuvinte, daca investesti 1 leu in Google Adwords, scopul meu este sa-ti aduc un profit mai mare decat suma investita, nu prima pozitie in Google. In majoritatea cazurilor, este greu sa faci profit de pe prima pozitie in google, pentru ca generam costuri care nu justifica rata de profit (daca vrei, poti citi mai multe despre ROI).
In online marketing, o conversie inseamna o actiune pe care dorim sa o faca un utilizator pe site-ul nostru. Cele mai populare conversii sunt vanzarile efective, completarea formularelor de contact sau, destul de rar, vizualizarea paginii de contact. Costul per conversie reprezinta banii investiti in publicitate impartit la numarul de conversii.
Cine face profit din prima pozitie in Google?
In principiu, prima pozitie se adreseaza afacerilor in care clientii sunt disperati sa rezolve o problema rapid, iar timpul in care o rezolva este esential. Cel mai simplu exemplu este cautarea „tractari auto” efectuate dupa telefonul mobil. Mai convertesc profitabil de pe prima pozitie, in combinatie cu targetari zonale sau in functie de dispozitivul de cautare (ex. desktop, telefoane mobile), afacerile de pompe funebre, firmele care repara electrocasnice si chiar barurile si restaurantele. Aceasta metoda mai poate fi aplicata si in turism, de exemplu pentru cautarile facute vineri dupa ora 15.00, de pe telefoanele mobile, cu fraza de cautare CAZARE MAMAIA.
Trebuie sa fiu pe prima pagina Google. Mit sau adevar?
Din pacate, pozitionarea pe prima pagina Google nu este un mit. Majoritatea utilizatorilor rezolva problema din ofertele de pe prima pagina, fiind destul de rare cazurile in care ajung pe pagina doi. Numarul de vizitatori scade drastic incepand cu a doua pagina, proportional cu conversiile.
Care este pozitia ideala de pe prima pagina Google?
Daca ar exista un raspuns la aceasta intrebare, lucrurile ar fi mult mai simple. Depinde foarte mult de tipul afacerii, de adaosurile practicate si de concurenta de pe piata. De exemplu, electronicele nu convertesc neaparat de pe prima pozitie pentru ca utilizatorii doresc sa se informeze, sa caute cel mai bun pret si chiar produse alternative. Raspunsul la „Care este pozitia ideala in rezultatele Google” se poate afla dupa teste si incercari, multe experimente si chiar sute de combinatii pentru ajustarea bid-ului pe cuvintele cheie.